Home > Uncategorized > Loteria gloanțelor.

Loteria gloanțelor.

La fel cum n-am înțeles niciodată de ce un frustrat sexual care nefiind în stare să-și găsească o parteneră pentru a-și satisface poftele, optează pentru viol în locul onanismului, nu înțeleg nici dezaxsatii care atunci când vor să omoare pe cineva anume, trag la întâmplare făcând exagerat de multe victime colaterale.
Nu mă refer la cazuri asemănătoare celui din Norvegia, unde alienatul ăla a omorât 77 de persoane, sau de tipul studenților scelerați de prin campusurile din SUA, care într-o frenezie stupidă omoară la întâmplare colegi sau profesori.
Mă refer la cazul apărut ieri într-un coafor din București, unde un nene extrem de gelos și dereglat mintal a hotărât că-i cazul să-și omoare soția și pe casieriță care o convinsese pe soția lui să intenteze divorț.
Dacă tot a omorât-o pe soția lui pentru că așa i-a dictat lui mintea bolnavă sau pentru că o fi fost fiul lui Sam, sau din orice alt motiv posibil ori imposibil, de ce totuși a mai tras și în alte 7 persoane? Setea de sânge și furia momentului l-au împins la așa ceva?
Mă întreb lucrurile astea pentru că încerc (cu greu) să-mi imaginez ce aș face eu dacă aș fi soțul casieriței omorâte de dilimacu’ ăla, sau soțul ori ruda de gradu 1 a oricăreia dintre celelalte 6 victime împușcate.
Spre deosebire de Cristian Tudor Popescu, perceptele de ordin religios mă incomodează destul de mult atunci când încerc să judec la rece o situație dată. Fără să întru în detalii cu privire la convingerile mele, consider că atâta timp cât nu noi ne-am dat nouă înșine, cu de la noi putere, viața pe care o avem, nu avem nici dreptul să o luăm. Pe a altora sau pe a noastră.
În ce privește cazul polițistului criminal de ieri, am încercat un experiment pe propria-mi persoană și rezultatele nu numai că m-au uimit, dar m-au și îngrijorat destul de mult.
Am încercat să mă pun în pielea rudelor de gradul 1 a celorlalte victime. Adică a celor 7 victime colaterale, dintre care 6 rănite grav și 1 decedată. Iar încercarea mea nu a fost așa cum am mai făcut-o și altă data, și cum probabil că orice om o face destul de des atunci când află despre astfel de grozăvii, și anume câteva secunde. În general, așa facem. Ne gândim 5-10 secunde la ce-ar fi fost dacă…și atât. De data asta am încercat să-mi imaginez și niște detalii. Cum ar fi: grija, groaza, panica, spitalizare, înmormântare, gheară-n inimă, frică, dor, răzbunare, insecuritate, anxietate, dreptate, frustrare, deznădejde, inutilitate etc. Rezultatele m-au uimit. Mi-am dat seama că primul meu impuls ar fi smulgerea beregății făptuitorului. Scurt! Fără comentarii. Animalic și instinctiv.
 Bun, și acum întrebarea este de ce totuși sunt împotriva introducerii pedepsei cu moartea? Răspunsul e de natură să mă claseze oarecum între regnul animal și oamenii raționali, posesori de conștiință: pentru că nu m-ar mulțumi pedeapsa cu moartea. În cazul în care un dilimac ar trage la întâmplare omorându-mi părinți, frați, surori, soție, copil, mergând pe același fir imaginativ pe care nu l-am părăsit nici o clipă din momentul în care am început experimentul ăsta, mi-am dat seama că nu aș fi satisfăcut de o eventuală sentință cu moartea pe care să o primească criminalul. Cu alte cuvinte, nu aș putea să stau liniștit la mine acasă în ziua execuției, știind că respectivul este omorât de autoritățile statului. Aș simți nevoia să-i suprim eu viața. Cu mâna mea. Să-l privesc în față și să-i sug sufletul, în timp ce pe ochi îmi țâșnesc lacrimi de frustrare pentru faptul că am ajuns la rândul meu un criminal, și de durere pentru pierderea celui drag a cărui moarte o răzbun. Doar asta m-ar putea face să-mi răspund case closed în forul meu interior.
Dar cum experimentul meu a durat mai mult decât altă dată, mai mult decât o face orice om obișnuit în fața unui asemenea caz, dar totuși a avut și un final, m-am trezit din constructul imaginativ și mi-am dat seama că răzbunarea exprimată prin dorința de a suprima viața criminalului care-ți violează sufletul, nu este plăcută în fața lui Dumnezeu. Iisus s-a sacrificat pentru noi doar pentru că noi să înțelegem că dragostea este calea. Dacă iubește-ți aproapele ca pe tine însuți mi se pare grea dar realizabilă după îndelungi încercări, roagă-te pentru dușmanul tău este chintesența iubirii Dumnezeiești la care puțini reușesc să ajungă. Eu unul încă n-am reușit să-mi controlez instinctele atât de mult încât să mă ridic deasupra staturii mele de om-animal, așa că în nimicnicia mea, realizez totuși că pus într-o situate precum cea imaginată mai sus în text, aș claca indubitabil, rezultatul fiind o persoană care cu spume la gură caută avid jugulara criminalului. De fapt, din punct de vedere religios, eu sunt chiar mai blamabil poate decât criminalul însuși. Pentru că spre deosebire de el, eu cunosc ce am de făcut și nu fac. Ar trebui să-l iert, iar eu vreau să-l fac să nu mai existe. Sadic. Dar adevărat.
 De ce am scris textul ăsta, mai ales acum când criminalul e arestat? Pe lângă exhibarea care mă caracterizează, am făcut-o și pentru că există șansa, dintr-o pură întâmplare, că blogul meu să fie citit de diverse persoane, care probabil vreodată în viață asta pot să aibă porniri ucigașe dorind să-și omoare soția sau orice altă rudă, și care citind textul ăsta, să știe că există undeva pe teritoriul României o persoană care-i va caută și în gaură de șarpe (pușcăria nefiind o scăpare pentru ei), în cazul în care dintr-o pornire asemănătoare unui Rambo autohton, își descărcă arma în cine apucă sau cine le iese în cale în momentul crimei lor, omorând din greșeală vreo rudă de-a mea, care dintr-un simplu ghinion, ar trage lozul câștigător la loteria gloanțelor. Sau poate cine știe, creștinește vorbind, mă upgradez și reușesc să mă rog pentru ei. Însă după cum stau lucrurile momentan, ar face bine să folosească un singur glonț.

Advertisements
Categories: Uncategorized
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

What's on your mind?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: