Home > Politică. > Cu ochii larg închiși. Mic ghid de recunoaștere a manipulării.

Cu ochii larg închiși. Mic ghid de recunoaștere a manipulării.

 Președintele a susținut astăzi un discurs în Parlament în care a anunțat cadourile electorale oficiale sub forma măririlor de salarii în an electoral, și-a exprimat dorința ca România să intre în zona Euro doar pentru a putea împrumuta cu 1.5% dobândă în loc de 6% (alt motiv eu n-am auzit – ceea ce înseamnă că împrumutul este deja brand național), și a punctat necesitatea reorganizării teritoriale a României pe care dorește s-o facă la pachet, sub acoperământul referendumului în urmă căruia Românii, în înțelepciunea lor nemărginită, au votat Parlament unicameral și reducerea numărului de Parlamentari.
Nimic notabil din punctul de vedere al discursului. Adică mai bine zis nimic nou. Știam doleanțele lui mai vechi sau mai noi, exprimate cu diverse ocazii. Deocamdată nu s-a topit de tot zăpada, așa că încă nu a dat drumul avalanșei de surprize.
Un alt lucru mi se pare demn de a fi remarcat. Și anume, extraordinarul spectacol mediatic din partea televiziunilor de știri. Chiar dacă este deja la fel de previzibil precum discursul lui Băsescu, nu încetează să mă amuze cu fiecare ocazie care se ivește.
În legătură cu aspectul asta, aș dori să concep un mic ghid de recunoaștere a manipulării pe care reușesc s-o observ (mai bine zis – o micuță parte a manipulării), și care cuprinde o paletă largă de abordări, de la pupători adânc în curul puterii, până la opoziție tv mai puternică decât cea politică.
Edificatoare în sensul asta mi s-au părut titlurile din timpul discursului Prezidențial, pe care le aveau televiziunile dătătoare de Breaking News fără motiv. Dacă și discursul Președintelui în Parlament e Breaking News înseamnă că știrea cu diliul care a împușcat 8 oameni într-un coafor e Cataclysmic News.
Iată opinia mea, într-o ordine de la cel mai pupător în Băsescu, până la cel mai scuipator în Băsescu.
1) TVR avea drept titlu: Salariile, reîntregite de la 1 Iunie. De aici reiese clar că Băsescu a spus că ele vor fi reîntregite, iar TVR-ul a ținut titlul asta 80% din discurs, pentru că lobotimizatii să înțeleagă că asta e cea mai importantă știre pe care s-o asocieze cu Băsescu. Tradusă ar fi ceva de genul: Ba proștilor, a zis Băsescu c-o să vă mărească salariile. Bucurați-vă și votați PDL-ul. Total fals! Băsescu a spus că propune reîntregirea. TVR titra totul ca și cum ar fi fost deja bătut în cuie. Numai că subiectul în sine nu era cel mai important, deontologic vorbind, dar ei l-au ținut destul pe ecran, cât să-și facă datoria.
 2) B1 avea următorul titlu: Băsescu: mărirea salariilor în Iunie. Se observă o anumită nuanța față de radicalii de la TVR. Adică s-a mers pe ideea citării Președintelui, în speranța deloc neîntemeiată că privitorul exagerat de prost, nu observă lipsa cuvântului propune, dar s-a subliniat totuși strânsa legătură între pomana electorală și cel care o oferă, că să nu se încurce lumea. Puțin mai mascată și mai nuanțată abordarea B1, dar la fel de manipulatoare.
3) Realitatea titra: Băsescu cere reîntregirea salariilor în Iunie. Exact același făgaș pe care îl au și TVR-ul și B1, numai că mascat sub o falsă înfățișare deontologică. Adică spre deosebire de predecesorii lor într-ale pupatului pe anus, nu au dat știrea ca fiind o decizie bătută-n cuie deja, ca și cum Băsescu a venit doar să anunțe, fiind totul în prealabil realizat. Au mascat manipularea sub o formă veridică. Adică titlul lor este întru totul adevărat, însă ținerea lui pe ecran 80% din discurs e de natură să creeze exact efectul dorit. Și anume încrustarea cuvintelor astea în mezencefalul votantului, că să înțeleagă că nea’ Traian i-a mărit-o.
 4) A3 avea titlul: Băsescu huiduit în Parlament. Spre deosebire de celelalte televiziuni, A3 a ținut titlul asta pe întreagă durată a discursului, având și cele mai mari litere față de concurență. Adică au dorit să sublinieze că pentru ei și pentru privitorii lor doar asta a fost singurul lucru demn de remarcat în ce privește discursul cu pricina. Ceea ce nu mi se pare departe de adevăr, atâta timp cât Băsescu n-a spus nimic nou. Remarc consecvența A3, care a preferat să nu titreze nimic altceva decât faptul că timp de 1 minut, câțiva cetățeni au huiduit Președintele. Tot manipulare mi se pare și asta, pentru că publicul lor îl urăște deja pe Băsescu și n-are nevoie de lozinci la tot pasul. Faptul că n-au vrut să prezinte, într-o măsură cât de cât obiectivă o idee sau alta care li s-a părut mai importantă, ci au considerat huiduirea ca fiind demnă de remarcat, îi plasează într-o notă onestă, în care își păstrează abordarea, dar la fel de manipulatoare că și a celorlalte televiziuni.
 E clar. A început fățiș campania electorală. Se bat ăștia pe votul meu. Iar eu, în încercarea de a înțelege ceva, trebuie să-i urmăresc pe toți odată, picture în picture. Altfel risc s-o iau pe arătură, ghidat în cel mai pervers mod posibil. Iar ăsta-i doar un mic exemplu în legătură cu felul în care modifică televiziunile înțelesul unor fapte/manifestări/vorbe.
Sunt convins că deseară o să-l văd pe Ungureanu sau măcar 1-2 Miniștri la TVR, B1 o să dezbată exact salariile mărite, RTV o să încerce să aducă aminte și de huiduire doar cât să-și păstreze brumă (cu b mic) de telespectatori, iar A3 o să aibă o Sinteza Zilei de tip Breaking News având huiduirea drept unic subiect. Ar fi mișto să nu mă’nsel, pentru că aș cam avea chef să mă uit la un film în seara asta.

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

What's on your mind?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: