Home > Uncategorized > Și puterea are crinul ei.

Și puterea are crinul ei.

Update: L-am auzit aseară, 15.03.2012, pe Mircea Badea în emisiunea În gura presei, văitându-se de lipsa de vigilență a celor care au urmărit Sinteza Zilei în care a fost Ungureanu invitat, spunând ceva de genul: -Păi ce impresie să am despre un Prim Ministru care timp de 2 ore nu spune nimic? Ce spune asta despre acel Prim Ministru? (asta consideră el că ar fi întrebările pe care ar trebui să și le pună privitorii când încearcă să înțeleagă ceva din emisiunea respectivă).
Eu consider că emisiunea respectivă nu trebuie analizată din prismă fondului. Pentru că într-o asemenea întâlnire de gradul zero, forma bate fondul. Ceea ce rămâne este impresia creeata, și anume aceea că Gadea și-a furat-o rău de tot.
Dar dacă Mircea Badea tot insistă cu acele întrebări, am și eu două din același registru: –Păi ce impresie să am despre un realizator tv care timp de 2 ore nu e în stare să scoată nici o informație de la invitat? Ce spune asta despre acel realizator tv?

 Propaganda antibăsistă promovată în principal de A3 a avut până aseară un punct forte în susținerea tezei conform căreia coaliția aflată la putere, în frunte cu PDL-ul, nu are în rândurile ei vreun orator fin, stilat, deținător de permis al limbii Române, cu puține unghiuri din care poate fi agățat în vreun fel. Spun a avut, pentru că Sinteza Zilei de aseară tocmai l-a legitimat pe Mihai Răzvan Ungureanu în această postură. Până acum, singura persoană din România care se încadra aproape perfect în matrița omului politic decent, cu adevărat European, asupra căruia nu planează acuze de corupție sau de alt ordin negativ, era fără îndoială Crin Antonescu.
Pentru cine l-a urmărit pe Ungureanu și înainte de Sinteza Zilei din 13.03.2012, atunci când era încă în PNL, atunci când a fost Ministru de Externe în Guvernul Tăriceanu, mai puțin (nefiind atât de expus public) când a fost șef SIE, a fost clar că-i viitorul Putin de România. Însă pentru mulți, ferchezuirea pe care i-a făcut-o Gadea promovându-l exact în momentul perfect din punct de vedere mediatic, a însemnat nașterea lui Ungureanu în conștiința publică. Numărul celor care începând de aseară, se vor raportă la el că fiind exponentul lui Antonescu în rândul puterii, s-a multiplicat direct proporțional cu audiența emisiunii realizată de Gadea.
Emisiunea respectivă nu putea fi evitată. Însă a fost un risc asumat de Gadea. Eu cred că a avut în balanța următoarele lucruri:
 1) menținerea imaginii de talibani ahtiați după lovitul în putere cu orice preț, radicali, fără nuanțe, 24/7, isterici, extremiști;
2) crearea impresiei de decență, echilibru, civilizație, calm, condescendență.
În cazul menținerii poziției 1), ar fi fost ținta tuturor inamicilor din mass media, care ar fi continuat să-i capseze non stop, făcând referire la derapaje de tipul dobitoc, nesimțit.
În cazul alegerii 2), problema care apare este dezgustul propriului public, care observă prefăcătoria și goană după rating cu orice preț, atâta timp cât o televiziune lovește-n putere ani de-a rândul, iar când apare prima ocazie de a face cu adevărat un interviu tăios cu cel pe care Băsescu l-a instalat pe post de mână dreaptă în locul lui Boc, preferă să-l trateze exagerat de respectuos, neintrerupandu-l și fără
să ridice tonul nici măcar cât O’Riley cu Obama – conform filmulețului pe care chiar Gadea îl prezentase cu doar 24 de ore înainte.
Se pare că A3 a optat pentru varianta 2). Sunt convins că au făcut alegerea bună, pentru că multă lume nu-și va da seama de nuanțe și vor continua să le înghită nemestecate în continuare.
Eu unul sunt adeptul toleranței în detrimentul radicalismului (evident, dacă e posibil și mai există încă această cale), însă dacă îți mulezi politica trustului pe un radicalism extrem, pe care-l expui public timp de ani de zile, ar fi decent să mergi până la capăt cu drumul pe care l-ai ales, și să-i rupi capu’ la figurat Premierului atunci când în sfârșit, după ani de așteptare, ai ocazia.
Aseară, la cald, l-am considerat pe Gadea exagerat de slab, am pus neputința lui pe seama lecțiilor de pian luate în copilărie, lipsei de școala vieții, atât de evidente în ceea ce-l privește, însă nu cred că doar ăsta a fost motivul umilinței sale în emisiunea de aseară. Oricât de mult nu-mi place mie personajul Gadea, oricât de antipatic și de inadecvat mi se pare mie în comparație cu majoritatea celor din A3 care parcă sunt din altă lume în comparație cu pianistul asta cu cap mare și frunte lată, nu-l suspectez totuși de prostie. Cred că a făcut totul pentru că așa a vrut, nu pentru că n-a fost capabil să aibă coaie  exact atunci când în sfârșit viața i-a oferit ocazia. Pur și simplu a optat pentru păcălirea propriului public, a CNA-ului, a rivalilor din presă și televiziune și eventual și a puterii, că la A3 se poate discuta civilizat, pe un ton scăzut, fără invective și fără întreruperi, chiar dacă astrele se aliniaseră în sensul speranțelor lui de ani de zile: – Să prindem pe unul greu în studio, că să-l rupem.
Am comentat și la Radu Tudor și la Victor Ciutacu , unde destulă lume consideră că Gadea s-a comportat exemplar, iar ceea ce-mi doream eu este asemănător cu violența fizică. Perfect greșit! Eu mi-aș fi dorit mai multă vervă din partea lui Gadea, mai mult entuziasm, întreruperi mai dese însoțite de zâmbete cordiale cât să-și pună în dificultate interlocutorul, un vocabular mai bine structurat, un ton mai crescut pe alocuri, mai puține mișcări ample și așezări de ochelari + notițe – fapt ce a trădat nervozitatea și emoția, mai puțină apa băuta (paharul golindu-se în primele 30 minute). De fapt mi-aș fi dorit alt realizator. Că aveau de unde. Grecu, Ciutacu, Tudor, Petrescu, Schnecker ar fi fost inimaginabil mai buni, oricare dintre ei. Mulți se gândesc la Mircea Badea însă nu-și dau seamă că el nu-i în stare să facă un interviu de o asemenea intensitate. Monologul timp de 8 ani de zile, la care se adaugă și o fragilă stare de calm, l-ar face pe Mircea Badea într-un asemenea interviu să-și piardă cumpătul foarte repede.
 Din punctul meu de vedere, Gadea a intrat în jocul adversarului, Ungureanu a făcut ce-a vrut din el, i-a corectat gramatica, i-a întors orice vorbă fără a părea persiflant însă destul cât să-l umilească, și a avut răspuns pentru absolut orice întrebare, nefiind pus nici măcar o secundă în dificultate. Un mic exemplu în sensul asta este un moment din timpul emsiunii:
Gadea (cu un zâmbet șiret în colțul gurii): -Domnule Prim Ministru, eu nu încerc să va psihanalizez pe dumneavoastră.
Ungureanu (în prima secundă după replica lui Gadea, cu un calm sadic și un zâmbet 007): -Ați face o mare greșeală.
După care Gadea tace, își așează notițele și trece la o altă întrebare. Cam așa a decurs emisiunea.
Până și Ponta într-o conferință de presă cu puțin timp în urmă, în fața tirului de întrebări puse de reporteri care doreau să-l vadă intrând în conflict cu Ungureanu, vis-a-vis de ce a declarat Prim Ministrul aseară în legătură cu discuția lor telefonică de ieri, a spus ceva de genul: -Văd că și voi de la Antenă suntenti atenți cum va purtați cu Ungureanu, nu sunteți violenți, apreciați dialogul. (am citat cu aproximare, însă nu am denaturat sensul exprimării)
Tocmai de aceea consider că dacă mai exista încă impresia că Antonescu nu are rival (din orice punct de vedere – oratorie, prezență scenică, discurs, coerentă în exprimare, umor etc), tocmai și-a aflat răspunsul urmărind Sinteza Zilei de aseară. Singura diferență între Antonescu și Ungureanu este background-ul celor doi. În timp ce Antonescu este un fost profesor de istorie, rocker pletos, căruia i-a plăcut viața și care în consecință are un umor mai înțepător, fiind din punctul ăsta de vedere chiar mai aproape de stilul lui Băsescu – din popor, Ungureanu care pare chiar mai școlit decât Antonescu și care are ani buni petrecuți în politica externă, dar mai ales în spionaj, este mai rigid, mai aplicat, cu o logică de agent secret și are mai mult din răceală pe care o degajă Putin. O să fie delicios de aflat pe care dintre ei îi preferă Românii în 2014. Măcar am scăpat de grija că trebuie să votez Iliescu să nu iasă Vadim, sau, -Doamne ferește!, pe oricine ca să nu iasă Dan Diaconescu. Cu ocazia asta s-a ocupat în sfârșit și poziția a 2-a din cel de-al 2-lea tur de scrutin la Prezidențiale.
 Însă dacă eu mă înșel, iar toată disertația mea făcută aici a plecat de la o premisă greșită (și anume că Gadea l-a imaculat în mod voit pe Ungureanu), iar postura umilitoare în care s-a aflat CEO of Romanian CNN a fost cauzată doar de incapacitatea lui profesională, fiind pur și simplu inapt într-o situație tensionată, ar fi deontologic (că tot îi place să mestece cuvântul asta atât de des) să-și dea demisia și să lase pe alții mai buni în locul sau, atâta timp cât A3 nu duce lipsă de caractere tari și personalități puternice pline de umor și rapiditate în expirmare. Mă îndoiesc totuși că o va face.
E ca-n fotbal. Antrenorul așteaptă să-l dea afară patronul. Niciodată nu se simte. E de vină echipa, suporterii, mingea sau arbitrul. Nicidecum el. Și cum în echipa A3, patronul pare tovarăș bun cu antrenorul, acesta din urmă o să aibă o carieră care va rivaliza chiar și cu cele ale lui Sandu sau Dragomir. Ce mai contează că suferă și suporterii și echipa? Las-o așa, cum a picat…

Advertisements
Categories: Uncategorized
 1. Anonymous
  15 March 2012 at 9:11

  acefalule cum poti s-o compari pe crinuta cu MRU ? iti recomand un control la mansarda ca traiesti intr-o realitate paralela
  Carici Pogonici nu stie nici o limba europeana, cum ar putea fi un politician european?

 2. 15 March 2012 at 12:39

  Sorine, nea Iliescu vorbeste fluent Rusa, 'mai draga' Romaneste si basic inglis. Cu toate astea, pe langa nemerniciile pe care le-a facut, s-a intalnit oficial cu Tufis jr., a mentinut integritatea teritoriala a Romaniei cand inca nu eram membri NATO sau UE (vezi ca astia mai au putin – cu P mic, si pierd Transilvania la babaroase), si a demarat aderarile.
  Ca sa revenim la realitate, idolul tau in viata Basescu, vorbeste Engleza aproape la fel de bine ca Boc, se 'bucura' de o popularitate de 10%, si cu toate astea, UE si Americanii il tin in brate de 8 ani de zile.
  Comparatia pe care am facut-o era strict de ordin matematic. Opozitia avea de mult timp un orator cu staif, in timp ce puterea era in cautare de 3 ani de zile, de cand Basescu e detestat de covarsitoarea majoritate a populatiei. Insa acu' 2 zile la Sinteza Zilei (dupa ce l-a legitimat Gadea nefiind in stare sa lase o impresie buna decat strict profesional), au gasit si ei pe unul la care sa se raporteze – ca si imagine. Si-au gasit in sfarsit reprezentantul. Cat de bine pregatit e unul sau altul, vom vedea in 2014. Bine ca macar stim ca turul 2 nu va fi Antonescu/Dan Diaconescu, pentru ca oricat de amuzant ar parea, nu am chef sa trec iar prin emotiile Iliescu/Vadim, asa ca prefer o lupta stransa dar fara riscul unui final de circ.
  Daca tu apreciezi un Presedinte/Pezidentiabil ca fiind European calculand cate limbi straine vorbeste, atunci ma bucur ca-s acefal

 1. No trackbacks yet.

What's on your mind?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: